POVESTE Primul portar care a apărat cu mănuși » Și cel mai cunoscut de până acum pe care l-am văzut toți că a apărat fără mănușide , 2017-11-26 08:09:44
Azi, o pereche de mănuși costă în jur de 100 de lei. E investiție care e la îndeMÂNA multora și astfel le sunt accesibile și amatorilor. Am primit și eu o pereche de la ai mei de Crăciun când aveam vreo 9 ani și îmi imaginam că sunt Kahn pe terenurile străzile din Câmpia Turzii, unde mă trimiteau ai mei în vacanță.
Fotbalul pe care îl știm noi azi a început să se joace pe la sfârșitul secolului XIX; primele lui reguli au fost scrise de către niște studenți de la Cambridge, în 1848. Nici nu era introdusă regula offside-ului pe atunci. A mai durat ceva până când portarii au început să poarte mănuși, dar cât mai exact?
Mai multe surse, inclusiv celebra Wikipedia, îl recunosc pe argentinianul Amedeo Carizzo ca fiind primul portar care a apărat cu mănuși.
Pe lângă această premieră, el mai e recunoscut și ca primul portar care a părăsit careul pentru a respinge o minge și tot primul care a inițiat un contraatac printr-un out de poartă.
Se pare totuși că cineva a mai avut înainte ideea mânușilor. În 1885, producătorul de articole sportive William Sykes a emis un patent pentru “o pereche de mănuși din piele folosite la jocul de fotbal”. Erau căptușite cu un strat de cauciuc adus din India pentru a proteja mâinile portarilor de impactul mingilor. Ideea a fost, însă, abandonată, iar planurile au fost aruncate într-un sertar și nu s-a mai trecut la producția în masă.
Totuși, portarii au purtat în continuare mănuși, într-adevăr, forțați de împrejurări. Galezul Reigh Richmond Roose purta mănuși în condiții atmosferice vitrege și le dădea jos când vremea se îmbunătățea.
În perioada interbelică, goalkeeperii britanici își înfăsurau mâinile în bandaje, lăsându-și degetele libere. Așa a făcut în 1925 Bill Mercer, portarul lui Huddersfield. Elisha Scott, gardianul porții lui Liverpool, a ales niște mănuși din lână, cu care a evoluat în finalele Cupei Anglie din 1922 și 1924. Moda mănușilor ajunsese și în restul Europei, italienii Carlo Ceresoli și Giampiero Combi le purtau și ei - primul opta pentru mănușile din lână, cu care a apărut într-un meci împotriva Angliei în 1934, în timp ce cel de al doilea alege mânuși din piele, model preferat și de suedezul Anders Rydberg, în meciul de la Cupa Mondială din 1934, împotriva Argentinei, câștigat de scandinavi cu 3 la 2.
După Al Doilea Război Mondial portarii din Anglia preferau mănușile de lână, însă doar când vremea o impunea. Abia prin anii ’70, portarii începuseră să poarte mănuși și când era soare.
O forma apropiată celei de azi a fost lansată în 1973 de un producător german. Gebhard Reusch a colaborat cu Sepp Maier, portarul Germaniei de Vest și al lui Bayern Munchen, pentru dezvoltarea lor. La confecționarea lor a fost folosit pentru prima dată latexul. Firma pretindea că sunt primele mănuși de portar, asta câțiva zeci de ani după ce Archie Pinnell, portarul care a debutat la Everton în 1892, fusese fotografiat purtând mănuși.
Sepp Maier a fost primul portar care a purtat la o Cupă Mondială acest model de mănuși, la ediția din 1974, pe care Germania de Vest a și câștigat-o.
Portarul echipei adverse din finala de la Munchen, olandezul Jan Jongbloed, a fost ultimul portar care nu a purtat mănuși într-o finală de Cupă Mondială.
Explicația foto: Olandezul a purtat numărul 8 pentru că s-a luat decizia ca distribuția numerelor să se facă alfabetic. Singura excepție fiind Cruyff, care a evolulat cu același nr. ca la Ajax.
Cel mai celebru portar pe care l-am putut vedea apărând fără mănuși în ultimii ani fost portughezul Ricardo, la sfertul de finală dintre Portugalia și Anglia, de la EURO 2004. După 5 goluri consecutive, lusitanul și-a scos mănușile și a apărat cu mâinile goale lovitura de pedeapsă executată de Darius Vassell. Pentru portughezi tot el a executat penalty-ul următor, pe care l-a transformat, și i-a trimis pe portughezi în semifinalele Campionatului European. Regulamentul de joc nu obligă în niciun fel portarul să poarte mănuși.
Sursa foto mare: Sprotskeda
Sursa informatie: goalkeepersaredifferent.com